TOESPRAAK VOORZITTER MARC DU MESNIEL N.A.V. 50 JAAR Z.M.V.K., OP 05/05/2023


Geachte heer burgemeester, schepen van sport, de voorzitter van de Zeelse sportraad, heren bestuursleden van Voetbal Vlaanderen, de pers, dames en heren, beste genodigden.

De aanvangsfase van de jaren zeventig moet een zeer vruchtbare periode zijn geweest, liefst 9 andere Zeelse verenigingen vieren dit jaar, samen met de Z.M.V.K. hun 50 jarig bestaan. Op die manier startten in 1971 ook enkele schoolvrienden met minivoetbal op de gemeenteschool te Zele. Daaruit ontsproot al spoedig de ploeg MVZ, met als oprichters ERIC WILLOCKX, MARC QUINTYN en PAUL DE ROOVER. Diezelfde oprichters organiseerden ook meteen een heuse minivoetbalcompetitie bestaande uit 10 ploegen. Een competitie die met de jaren uitgroeide tot de langstlopende en best georganiseerde minivoetbalkern uit onze regio. De Zeelse Minivoetbal Kompetitie afgekort de Z.M.V.K., werd een gevestigde waarde en bood jaarlijks minivoetbal- plezier aan gemiddeld 250 spelers.

De voorbije 50 jaar konden enkel maar succesvol worden afgerond door de inbreng van een pak vrijwilligers. Mijn oprechte excuses bij voorbaat, mocht ik sommige mensen zijn vergeten.

Eerst en vooral gaat er veel dank uit naar ons gemeentebestuur voor het ter beschikking stellen van het prachtige sportcomplex en tevens onze nieuwe thuishaven Sporthal De Klodde. Het was eveneens datzelfde gemeentebestuur dat vrij vlug een minivoetbalveld liet aanleggen voor die prille competitie destijds. Vooral onze veteranen zullen zich de modder, de regen en het vriesweer op het sportstadion nog best herinneren.

Ook dromen wij nog even weg naar het legendarische minivoetbaltornooi op het PIUS – X College waar men weken op voorhand wedstrijden diende af te werken ter qualificatie voor de finaledag op Pinksteren- maandag. De finales werden niet zelden betwist voor circa 1500 toeschouwers. PIUS-X verkreeg hierdoor het grootste schoolfeest van onze gemeente.

Laten we ook Sporthal VHVD en de familie VAN HECKE – VAN DRIESSCHE  niet vergeten, een familie waardoor de ZMVK eindelijk indoor aan de slag kon, voor de volgende 40 jaar.

Tenslotte danken we ook nog de vele scheidsrechters, bestuursleden van de diverse comités, de bestuursleden van de ploegen, de supporters en sympathisanten …………noem maar op. Al deze mensen hebben ertoe bijgedragen aan het niveau waarop de ZMVK, na 50 jaar nog steeds staat. We danken ze voor de vele aangename momenten, in ……….maar ook buiten onze gemeente.

In 2019 kwam de ZMVK opeens in een storm terecht, door de pandemie werden de competities stilgelegd, en de tandem ERIC TRANOY/LUC TEMMERMAN, stopte ermee, m.a.w. het bestuur werd gehalveerd. Samen met NICOLAS VAN HECKE en VOETBAL VLAANDEREN zochten we een uitweg. Een sporttempel van zowat 8 mil. €, 21 ploegen in paraatheid en een 50- jarig jubileum dat er zat aan te komen : redenen genoeg dus om ervoor te gaan.

Met de medewerking van DAVID VAN AVERMAET, NICOLAS VAN HECKE, MEZELF en KEVIN VAN DE WIELE van VOETBAL VLAANDEREN kregen we het schip weer overeind. Het werd voor het nieuwe bestuur een ware vuurproef.

Iedereen vandaag hier aanwezig mag dus terecht fier zijn op onze collectieve prestaties die we de voorbije 50 jaar hebben neergezet. De taak voor de komende jaren ligt nu bij het nieuwe bestuur dat zonder twijfel de ingeslagen weg zal blijven bewandelen. We wensen al onze leden nog veel succes toe en danken iedereen voor de reeds geleverde prestaties.

Mij rest enkel nog, U te bedanken voor uw aanwezigheid, en jullie allen een gezellige avond toe te wensen met de prijsuitreiking en apotheose van ons jubileumjaar 2023. Ik dank U.


DE TENOREN VAN WELEER


Dat de ZMVK door de jaren heen een kweekvijver was van talent  is een open deur intrappen. De Zeelse spelers en ploegen lieten in die 50 jaar ook op nationaal vlak een geweldige indruk na. Oud en Nieuw Zele, was de eerste Zeelse ambassadeur die zich kroonde tot landskampioen bij het toenmalige N.O.M.B. (Nationale Onafhankelijke Minivoetbalbond van België). Maar liefst 6 Zeelse ploegen speelden toen in de hoogste nationale afdeling : PIMPERNEL ZELE profileerde zich als een topper en veroverde na Oud en Nieuw nog tweemaal de oppergaai, alsook driemaal de beker van België. Enkel MV DE GRAUWE slaagde er naderhand nog in om de Belgische beker naar Zele te halen. In de jaren 80 was Zele gewoon top.

De tenoren van toen kennen we nu nog altijd : namen als RUDI BRUGGEMAN, MARNIX BOEYKENS, JAN BERKERS, NEST VAN DE CAUTER, ROBERT VAN DORP, JOHN COLES en minivoetbalkoning PIET ABBEEL. Zijn seizoensrecord in 1e nationale van 110 doelpunten staat nu nog altijd overeind. In de ZMVK werd PIET maar eventjes 11x topschutter, goed voor 1840 doelpunten in totaal. De enige die in zijn buurt kwam was NICO RASSCHAERT met 7 titels.

Vooral HUIZE GOOSSENS APPELS kende voorspoed bij die Zeelse luxe: de meeste Appelse titels in de topklasse werden immers veroverd met de steun van diezelfde Zelenaars. Namen als HANS VAN DE VELDE, NICO JACOBS en NICO RASSCHAERT deden de ronde. Later volgden nog spelers als JORDY WAUTERS, RAF FIERENS, BERNARD VAN EETVELDE,LENNERT D’HOLLANDER, SVEN SMEKENS en NICOLAS ARBIJN.

Maar anderzijds is het een feit: als er iemand in die afgelopen 50 jaar in het collectieve geheugen is blijven hangen, is het wel degelijk PIET ABBEEL. Daarom krijgt hij uit handen van onze schepen van sport SERDAR CELIK een LIVE ACHIEVEMENT AWARD en tevens de titel van ALL TIME TOPSCHUTTER, toegekend door het ZMVK bestuur…………..dames en heren, graag een welgemeend applaus voor……PIET ABBEEL.


 

50 jaar minivoetbal in Zele

Kouterstraat 115


9240 Zele

 

  

Narcislaan 50


9240 Zele

 

0472 46 13 72

hout - pvc - aluminium


Felix

Timmermanstraat 18 

Zele


0474/94 53 34

schrijnwerkerij

Carnoy

bvba

DevOps Consultancy


jochen@sejo-it.be

  

klinkerwerken

Hudi

bvba

 Langestraat 234


9240 Zele

 

052 45 03 29

Marc Herrebaut


Zeelsebaan 80


9200 Dendermonde


052/20 21 53

Conny Herssens


Dijkstraat 86, Zele


052 45 13 35 - 0468 27 36 35